Mateřská škola Aš
Nohova 2201

KVĚTEN 2017

SLUNÍČKA EXPERIMENTUJÍ

1. 11. 2016 JSME DO ZEMĚ ZAKOPALI SUROVINY Z RŮZNÉHO MATERIÁLU (VEKU, BRAMBORU, ŠROUB, KORKOVÝ ŠPUNT, PLASTOVÉ VÍČKO, PAPÍROVOU KRABIČKU, BONBON,  ŠIŠKU,  KLACEK,  LIST).

3. 5. 2017 JSME VŠE  VYKOPALI  A ZJISTILI, CO SE ZMĚNILO.

DĚTI TÍMTO EXPERIMENTEM LÉPE POCHOPILY, CO DO PŘÍRODY PATŘÍ A CO NE.

 

Divadlo z druhé strany

Ve středu 10. 5. 2017 navštívily děti ze třídy Sluníček Západočeské divadlo v Chebu. Tentokrát se však nejednalo o divadelní představení, ale o prohlídku celého divadla. Touto exkurzí děti provázel sám pan ředitel tohoto divadla, který jim ukázal nejen vstupní halu a jeviště, které již děti velmi dobře znají, jelikož pravidelně jezdí na pohádková představení, nýbrž celé zákulisí – balkóny, šatny herců, maskérnu, kostymérnu, sklep a místnost pod jevištěm, kde děti viděly, jak se celé jeviště otáčí.

Pan ředitel dětem v průběhu celé prohlídky vyprávěl nejrůznější příběhy o divadle, vysvětloval, k čemu slouží jednotlivé místnosti a jak se herci připravují na vystoupení. Děti si mohly v kostymérně vyzkoušet herecké klobouky a dokonce měly možnost shlédnout i část čtené zkoušky herců přímo na jevišti.

Všechny děti zaujatě poslouchaly výklad pana ředitele, prohlídka se jim líbila. Nejvíce je potěšila možnost vyzkoušet si klobouky, které nosí herci na svá představení.


Divadlo „O pejskovi a kočičce“

V pondělí 15. 5. 2017 navštívili naší školku herci ze Západočeského divadla v Chebu. Toto představení měly možnost shlédnout všechny děti z naší školky – ze třídy Sluníček, Motýlků i Berušek. Herci si pro děti připravili dva příběhy z pohádkové knihy „Povídání o pejskovi a kočičce" od Josefa Čapka, konkrétně „Jak myli podlahu“ a „Jak pekli dort“.

Představení bylo zábavné, v obou příbězích se objevily veselé písničky a děti si tak mohly společně s herci i zazpívat. Dětem se pohádky moc líbily a i ty nejmenší děti poslouchaly a sledovaly děj pohádek se zaujetím. Za toto krásné představení odměnily herce hlasitým potleskem.

 

Divadlo „Káťa a Škubánek“

V pondělí 22. 5. 2017 se opět děti ze třídy Motýlků a Sluníček vydaly do Západočeského divadla v Chebu. Tentokrát si herci pro děti připravili pohádku „Káťa a Škubánek“. Tato pohádka pojednávala o holčičce Kátě, která našla ve svém kočárku pejska Škubánka. Škubánek se Kátě natolik zalíbil, že mu nabídla, aby bydlel s ní v jejím domečku. Avšak ostatním pejskům se Škubánek moc nelíbil. Proto mu dělali samé naschvály a posmívali se mu, že je malý a k ničemu. Dokonce se mu vysmíval i kocour Lucián. A to už bylo na Káťu až příliš, a proto se rozhodla Škubánka přihlásit na psí závody, aby všem ostatním pejskům dokázal, že i malý pejsek může být šikovný. Škubánek pilně trénoval a to se mu také vyplatilo. Tento závod nakonec vyhrál. A jako správná pohádka, tak i tento příběh měl šťastný konec. Všichni pejsci v nedalekém okolí a dokonce i kocour Lucián se nakonec se Škubánkem skamarádili a Káťa se Škubánkem žili spokojeně dál ve svém domečku.

V pohádce se kromě výborných herců objevily také krásné loutky, které představovaly Káťu, Škubánka, kocoura Luciána a ostatní pejsky. Celé představení bylo provázeno veselými písničkami a na pódiu se vyjímaly krásné, barevné kulisy, které děti vtahovaly do pohádkového děje.

 

Slavnostní rozloučení se školáky

18.5.2017 v 18.00 byl kulturní sál Laritmy zaplněn do posledního místečka. Probíhalo zde slavnostní rozloučení se školáky z Nohovky. Všechny tři třídy si připravily svá vystoupení. Nejmenší Berušky se předvedly jako zvířátka z " Chaloupky na pasece". Motýlci se předvedli jako "Hvězdy" a "Lví král". Nejstarší Sluníčka se pochlubila tanečními variacemi "Pomáda", "Čokoláda", "Holky z naší školky" a společnou písní "Děti z Nohovky". Vrcholem programu bylo slavnostní šerpování předškoláků. Děti byly za své výkony odměněny obrovským aplausem a slova chvály nebrala konce.

 

SLUNÍČKA SÁZÍ BYLINKY

Děti ze třídy Sluníček v průběhu měsíce května získávaly poznatky o přírodě, která je obklopuje, o různých rostlinách, bylinkách, květinách a stromech. Učily se, jak se k přírodě mají správně chovat, že se příroda nemá znečišťovat a jak o ni pečovat.

Ve středu 17. 5. 2017 si děti zahrály na zahradníky a začaly tím, že si zazpívaly písničku „Šel zahradník do zahrady“, později se v zahradníky proměnily, a to tak, že si samy vyplely dva velké truhlíky na školní zahradě, samy si je nakypřily a i samy zasadily semínka řeřichy, ředkviček a afrikánů. Poté oba truhlíky zalily a teď budou čekat, až jim vše vyroste a ony si budou moct na vypěstovaných rostlinkách pochutnat při svačince.

Během péče o truhlíky děti také zjišťovaly, že v půdě není jenom plevel, ale také drobní živočichové. Jací žijí na našich zahradách, to zjišťovaly, když si vzaly lopatky a sítka a opatrně prosévaly zeminu. Na sítkách zůstal drobný hmyz, který dávaly do nádobek a pod lupou pozorovaly. Větší hmyz pozorovaly přímo na květech rostlin, které rostou na naší školní zahradě.


Sluníčka u babky kořenářky

Dne 24. 5. 2017 se děti ze třídy Sluníček vydaly na Školní statek a krajské středisko ekologické výchovy v Chebu.  Tématem bylo: „Babka kořenářka“.

Léčivé rostliny se od dávných dob používají na všechny možné druhy neduhů. Při výukovém programu se děti seznámily s různými druhy bylin, učily se je poznávat, seznamovaly se s jejich pěstováním, sběrem, účinky a použitím. Dále se děti dozvěděly, jak bylinky správně sušit a jak z nich připravit léčivý přípravek. Děti si během návštěvy v tomto středisku připravily a uvařily léčivý čaj, který si samy osladily medem, a také si vyzkoušely přípravu jednoduché bylinné mastičky z měsíčku lékařského a včelího vosku, kterou si odnesly domů.

S „babkou kořenářkou“ se poté vydaly na prohlídku celého Školního statku. Na vlastní oči viděly záhonky plné bylinek, které si mohly ochutnat i očichat. Během tohoto krásně stráveného dopoledne děti měly možnost vidět i spoustu zvířátek a jejich mláďat jako například: kravičky a telátka, kozy a kůzlátka, ovce a jehňátka, králíčky, morčátko, krůty a krocana,….

Nakonec děti zvířátka nakrmily (travička, granule, zrní) a my doufáme, že si děti z této návštěvy odnesly spoustu krásných a příjemných zážitků.

Motýlkové - zahradníci

Třída Motýlků se 24.5.2017 vydala autobusem do Chebu do Ekocentra. Děti si v reálu prohlédly užitkové rostliny, keře, stromy a léčivé bylinky. Potom jsme se vydali na procházku, na které jsme pozorovali domácí zvířata a povídali si o nich. Děti si na stimulační maketě vyzkoušely "dojení" krávy nebo kozy a zjistily, že to vůbec není tak jednoduché, jak to vypadá. Nakonec si děti samy zasadily kytičku pro maminku a dozvěděly se, co taková kytička potřebuje k životu. Již teď se těšíme na další návštěvu.

 

FESTIVAL MATEŘSKÝCH ŠKOL

Také naše mateřská škola se zúčastnila 24.5.2017 Festiválku mateřských škol v Saďáku. Celý program moderoval veselý klaun a ten spolu s dětmi vyplnil každou volnou chvilku hádankami a písničkami. Nejstarší děti ze třídy Sluníček se prezentovaly tanečními vystoupeními "Pomáda" a "Čokoláda". Se třídou Motýlků jsme se rázem ocitli na nebi jako "Hvězdy" nebo v džungli jako zvířátka ve "Lvím království". Odměnou za snahu dětí byl potlesk všech diváků.